Gemeente Groei Groepen

coverGGGPsalmen
Het kringenwerk in de gemeente.

Een kerk zonder kerkdienst op zondag: dat zouden we vreemd vinden. Maar een kerk zonder huiskringen: dat vinden we redelijk normaal. Is dit alleen voor de liefhebbers?

Wanneer we in de Bijbel lezen, ontdekken we dat de Here Jezus op verschillende niveaus met mensen optrok. Hij had tijd voor persoonlijke contacten en het persoonlijke gebed tot zijn Hemelse Vader. Maar Jezus sprak ook tot duizenden mensen tegelijk. Opvallend is, dat Jezus het grootste deel van zijn tijd investeerde in een kleine groep: zijn twaalf discipelen. Het was in deze kleine kring dat Hij onderricht gaf en zij vragen konden stellen. Hij ondervond vriendschap en vormde zijn discipelen tot navolgers van Hem.

Als gelovigen herkennen wij deze drie niveaus ook in ons leven. We kennen het persoonlijk geloofsgesprek in het pastoraat en het persoonlijk gebed. Er zijn de erediensten voor de hele gemeente. En er zijn de kleine groepen zoals de Gemeente Groei Groep (GGG).

Als Jezus zo duidelijk de nadruk legt op het belang van de kring van twaalf discipelen, zouden wij daar als kerk dan iets van kunnen leren? Zouden die kleine groepen, die rond een open Bijbel met elkaar het geloofsgesprek voeren niet een veel centralere rol kunnen spelen bij de opbouw van de gemeente? Want juist in de intensiteit van het onderlinge gesprek groeit de gemeenschap met elkaar en met God.

Ook de eerste christenen kwamen bijeen in de huiskamers. Je leest dit in de brieven van Paulus aan diverse gemeentes. De gemeentes waren door hun kleine opzet warm en laagdrempelig. Deze warmte en laagdrempeligheid ervaar je ook in de GGG en is een waardevolle aanvulling op de zondagse eredienst.

De GGG voor de opbouw van je eigen geloofsleven en voor de opbouw van de gemeente.

Anja van der Wel-van der Nagel
Coördinator Gemeente Groei Groepen