Uitgangscollecte 11 oktober: Schoon drinkwater voor Ethiopië

‘Imbatu, wakker worden!’ Vermoeid wrijft Imbatu in haar ogen. ‘Nu al, mama?’ Mama knikt. ‘We moeten water halen meisje. Kom!’ Met een zucht staat Imbatu op. Ze staat nog wat wankel op haar benen – ze is net ziek geweest. Snel trekt ze haar kleding aan en loopt de hut uit. Haar moeder staat al klaar met een gele jerrycan. Samen beginnen ze aan de tocht naar de waterput. Nog 30 kilometer te gaan…

Modderig, vies water
Imbatu woont in een dorp in Senbatu Shalla, een regio die maar 4 uur rijden bij de hoofdstad Addis Abeba vandaan ligt, maar het is een wereld van verschil. In Senbatu Shalla is het kurkdroog. Water is schaars, gezinnen moeten 6 tot 36 kilometer lopen om water te halen bij een waterpunt. En dit water is niet schoon: het is modderig, vies, troebel water. Water vol ziektekiemen waardoor kinderen als Imbatu een slechte gezondheid hebben. Naar school gaan gaat meestal niet, want voor 75 liter water (waar ze een week van moeten leven) betalen papa en mama 4 euro, terwijl hun inkomen maar 1 euro per dag bedraagt. Omdat het water zo duur is wordt bij een zeldzame regenbui het water gewoon uit de plassen langs de weg geschept. Hetzelfde water waar dieren doorheen lopen…

‘Water is voor ons als melk’
De regio Senbatu Shalla is een onbereikt gebied in Ethiopië, waar het door de toenemende droogteperiodes alleen maar lastiger wordt voor de meer dan 145.000 mensen om te overleven. Het inkomen is laag, de prijs voor water is hoog en er groeien weinig gewassen door de droogte. Vaak krijgen kinderen niet genoeg te eten. Schoon drinkwater is er niet, en het water wat er is, is ‘als melk’ voor de gezinnen: zichzelf ermee wassen zit er dus vaak niet in.
De situatie is voor ons ondenkbaar: geen zuiver drinkwater, geen eten voor je kinderen, geen mogelijkheid om je te wassen. Maar de onzekerheid die je in de ogen van de mensen leest gaat nog dieper: ‘Als er nu weer een droogteperiode komt, wat gebeurd er dan met ons?’ Het antwoord is even rauw als onthutsend: dan zal er niet genoeg water zijn om te overleven.

ethiopië

Onze aanpak
Samen met lokale partnerorganisaties willen we deze onzekerheid wegnemen en zorgen voor schoon drinkwater en een gezonde omgeving voor deze gezinnen. Hoe?

We realiseren schoon drinkwater voor dorpsleden, een kliniek en een aantal basisscholen. We boren een diepe waterput, leggen kilometers waterleiding aan en bouwen een reservoir vanuit een hoger gelegen land.
We trainen kleine ondernemers om de watersystemen te onderhouden, betalingen te innen en bewustzijn te creëren dat water een dienst is en geld kost. Voor het huidige drinkwater betalen gezinnen 15 – 20 euro per maand. Voor het nieuwe, zuivere drinkwater hoeven ze slechts ongeveer 4 euor te betalen. De rest van het inkomen kan dan bijvoorbeeld worden besteed aan voedsel scholing.
We begeleiden de dorpsleden om latrines te bouwen, geven hygiëne trainingen en verstrekken (beperkt) materialen (bijvoorbeeld: vrouwen-hygiëne materialen).
We zorgen ervoor dat het waterbedrijf wat het project t.z.t overneemt helemaal up and running is om het watersysteem te beheren;
We gaan samenwerken met lokale protestante kerken in dit gebied om het Woord ook hier een plek te geven.

Voor meer informatie:

https://www.woordendaad.nl/collecte/collecte-comite-katwijk/
Scroll naar boven