Pastoraat

Meeleven

We denken aan allen die een operatie moesten ondergaan en hier niet genoemd kunnen worden; een voorspoedig herstel toegewenst. Ook degene die zorg en/of ziekte hebben en niet hier of in de wekelijkse voorbeden genoemd zijn, sterkte en Gods nabijheid toegewenst.

“Toen ik u aanriep heeft u mij geantwoord, bemoedigd en gesterkt.” Psalm 138: 3

Vergeving

Zaterdag 20 april ging het in het programma EO Nederland Zingt over vergeving. Het ging over boosheid in de gemeente en hoe vergeving genezing brengt. We zien dat boosheid ook in onze gemeente voorkomt; er wordt meer over elkaar gesproken dan met elkaar. Wat zou daaraan ten grondslag liggen? Het is wellicht een cultuur of een gewoonte, het kan zijn dat we de moed missen om met de ander in gesprek te gaan. Als we beseffen wat het Jezus gekost heeft om onze zonden aan het kruis te dragen, dan kan het toch niet te moeilijk zijn om met de ander het gesprek aan te gaan als er boosheid is? God is een God van vergeving. Zelfs als je steeds weer de fout in gaat. Vergeving is nodig om de relatie tussen God en mensen of tussen mensen onderling te herstellen. Het onderstaande lied geeft woorden aan wat we wellicht ervaren.

Opwekking 629 – Als er vergeving is

Hoe kan ik verder leven, hoe moet ik verder gaan.
Kan ik ooit vergeven, wat mij is aangedaan.
De wonden in mijn ziel, de haat en bitterheid,
lijken niet te helen niet door woorden, niet door tijd.

Refrein:
Maar als er vergeving is, kan er genezing zijn,
van de pijn en het verdriet diep van binnen.
Als er vergeving is, kan er genezing zijn,
en de weg van herstel kan beginnen.

O God, ik heb U nodig, Ik kan het zelf niet.
Ik lijk haast te verstikken, in angst en in verdriet.
Hoe kan ik ooit vergeven, zoals U mij vergeeft,
dwars door alles heen wat mij beschadigd heeft.

Geef mij de kracht van Uw liefde om verder te gaan,
ook al zal er een litteken blijven bestaan.
Want is Uw liefde niet sterker dan de dood,
en Uw vergeving niet dieper dan mijn nood?

Want waar Uw vergeving is, zal genezing zijn,
van de pijn en het verdriet diep van binnen,
waar Uw vergeving is zal genezing zijn
en de weg van herstel kan beginnen.

Spreuken 28: “13Wie zijn fouten verbergt, zal geen voorspoed kennen, wie ze toegeeft en vermijdt, krijgt vergeving.”. Je hebt invloed op de manier waarop je met je fouten omgaat. Het advies uit Spreuken luidt: geef je fouten toe en vraag om vergeving als dat nodig is. Aan wie moet jij nog toegeven dat je fouten hebt gemaakt? Wat kan voor jou een eerste stap zijn? Vraag hulp van onze God, Hij gunt je herstel in relaties, Hij gunt je genezing. De Bijbel laat steeds weer zien dat God een goede relatie wil met mensen, en dat Hij het belangrijk vindt dat mensen onderling een goede relatie hebben. Daar hoort vergeving bij.

Johannes 15: 12Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals Ik jullie heb liefgehad. 13Er is geen grotere liefde dan je leven te geven voor je vrienden. 14Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat Ik zeg. 15Ik noem jullie geen slaven meer, want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem Ik jullie, omdat Ik alles wat Ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb. 16Jullie hebben niet Mij uitgekozen, maar Ik jullie, en Ik heb jullie opgedragen om op weg te gaan en vrucht te dragen, blijvende vrucht. Dan zal de Vader je alles geven wat je Hem in mijn naam vraagt. 17Dit draag Ik jullie op: heb elkaar lief.

We kunnen ervoor kiezen om vanuit onvrijheid gebonden te zijn aan elkaar of om vanuit vrijheid verbonden te zijn. Jezus heeft ons vrijgemaakt, we zijn geen slaven meer als we doen wat Jezus zegt. Vanuit liefde met de ander in gesprek, de weg van vergeving en herstel bewandelen. Vanuit goede relaties en herstelde relaties kunnen we bouwen aan betrokkenheid, een van de speerpunten benoemd in het beleidsplan. Betrokkenheid op elkaar en betrokkenheid op het werk van de ander. Ik denk aan de mooie avond van de Gemeente Groei Groepen, er was een hoop werk verzet; spreekster: Lisanne Barendsma was uitgenodigd, er waren producten uit Israël te koop, er waren baksels en gerechten gemaakt, die ons meenamen naar de Joodse gebruiken rondom Pesach. Een fijne avond, waarin kansen zijn geboden op betrokkenheid op het Joodse volk en betrokkenheid op elkaar als gemeenteleden.

Hartelijke groeten, Anja van der Wel

 

 

Scroll naar boven